Album týždňa: Lambchop - Flotus

Album týždňa: Lambchop - Flotus

Ak ste sa už báli, že Lambchop sa niekde stratili, obavy sú zbytočné. Vyzerá to len tak, že s pribúdajúcimi rokmi už nemajú potrebu vydávať album každý rok či dva. Na ten najnovší Flotus si ich fanúšikovia museli tentokrát počkať najdlhšie, až štyri roky. Čo sa však u Lambchop nezmenilo je chuť objavovať nové a nekráčať po dobre známych chodníkoch. Album For Love Often Turns Us Still, skrátene Flotus, je poctou hip hopu. A predovšetkým obľúbencom ich frontmana Kurta Wagnera. Teda menám ako Kendrick Lamar, Shabazz Palaces či Frank Ocean.

Lambchop už s country v roku 2016 nemajú takmer nič spoločné, do hudby pridávajú čoraz viac elektroniky a Kurt Wagner sa ako textár rozhodol postaviť album skôr na frázach či vetách s odkazom. Kapela z Nashwilleu sa čoraz viac vyjadruje aj aktuálnemu dianu vo svete, čo spôsobila práve manželka Kurta Wagnera, ktorá sa pred piatimi rokmi rozhodla vkročiť do politiky. Manželka ich speváka zohrala pri albume ešte dôležitejšiu úlohu. Wagner totiž chcel spraviť album, ktorý sa jej bude páčiť. A zrejme nepochodil. Vychádzal som z hudby, ktorá sa jej páči. Ale asi sa mi to nepodarilo. Nie je to vôbec album, ktorý by odrážal to, čo sa jej páči," uviedol Kurt pre stereogum.com.

Kurt Wagner chcel pôvodne na obal albumu umiestniť spoločnú fotografiu jeho manželky a Michelle Obama. Na to povolenie nezískal a tak sa na obale ocitla len jeho žena. Práve vďaka nej sa na ich čerstvú štúdiovku dostala aj politika. Aj keď podľa slov Kurta Wagnera je to predovšetkým album o vzťahu muža a ženy. To, že som umelec znamená, že dokážem spracovať a viac prežívať veci z jej života. Tým, že som hudobník to do môjho života oveľa viac zasahuje. Aj keď nemyslím, že moja hudba by nejako zasahovala jej politickú kariéru. Aj keď je to zaujimavá predstava," prezradil k albumu Flotus Kurt Wagner.

Kurt Wagner sa ani po 50ke netvári, že vie všetko a stále sa dokáže nadchnút pre nové technológie. A tak to bolo aj pri nahrávaní albumu Flotus. Inšpirovaný ako inak vlastnou rodinou začal počúvať súčasný hip hop. Mená ako Flying Lotus či Kendrick Lamar spustili revolúciu v jeho živote. A koncert Shabazz Palaces dokonca spôsobil, že časť albumu skončila v koši. Videl som ich koncert a všimol som si koľko rôznych efektov používajú na prácu s vokálom. Dostalo ma to. Všetky som si nakúpil a začal som sa s nimi hrať. Zrazu to všetko začalo do seba zapadať, všetko to spolu sedelo. A tak som prerobil takmer celý album. Vykašlal som sa na gitaru a viac som pracoval so svojim hlasom," uviedol pre stereogum.com Kurt Wagner.

Album Mr. M z roku 2012 priniesol Lambchop vysoké priečky v takmer všetkých výročných rebríčkoch, rovnako silný album sa im podarilo nahrať aj v roku 2016. Album Flotus dokáže povedať veľa aj bez toho, aby na vás Kurt Wagner a spol. vyvalili veľa textu. A napriek tomu, že sú na hudobnej scéne od začiatku 90.rokov, stále chcú svojich fanúšikov predovšetkým prekvapovať. Lambchop totiž nechcú žiť z minulých úspechov. Mal by som robiť stále to isté dookola? Nechcem sa zaradiť medzi tých starých umelcov, ktorý sa stále točia okolo toho istého. Odmietam mať len jednu cestu. Myslím, že ich mám aspoň päť," uviedol frotnman Lambchop Kurt Wagner.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame